Islam menganjurkan umatnya untuk banyak bersedekah. Dalam  bulan Ramadan, amalan ini lebih dianjurkan lagi. Dan demikianlah sepatutnya akhlak seorang mukmin, yaitu dermawan.
.
Sempena Ramadan ini, mari kita biasakan diri bersedekah bagi mendapat rahmat Allah SWT...
.
“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam adalah orang yang paling dermawan. Dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadhan saat beliau bertemu Jibril. Jibril menemuinya setiap malam untuk mengajarkan Al Qur’an. Dan kedermawanan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam melebihi angin yang berhembus.”  (HR. Bukhari, no.6)

Madrasah Darul Ansar 2024
MASIH MEMERLUKAN RM500,000
BAGI KOS WIRING DAN TANDAS MASJID LELAKI DAN WANITA SERTA KOS PENGURUSAN SEMASA

Kami terletak di alamat 53A Kg.Basung, Jln.Tasik Kenyir Kuala Berang. 3km ke Tasik Kenyir Terengganu merupakan sebuah pondok tahfiz yang kini menempatkan 250 orang pelajar muslimin dan muslimat yang datang dari pelbagai negeri seluruh Malaysia dan dibimbing 16 orang.
.

Sejak 2019, Madrasah Darul Ansar dalam proses membina pusat tahfiz pintar yang kosnya dijangka melebihi RM350 Ribu. Objektif utamanya bagi melahirkan tahfiz 30 juzuk dalam tempoh 1 tahun sahaja.
.

TONTON VIDEO DI BAWAH UNTUK MENGETAHUI MENGAPA KAMI PERLUKAN BANTUAN ANDA UNTUK BANTU :

[Ustaz Kamaruzaman Al-Basungi merupakan pengasas bagi Madrasah Darul Ansar]

ALHAMDULILLAH SEGALA PUJI BAGI ALLAH

BERITA BAIK !!!!!

TANPA SUMBANGAN INFAQ TUAN PUAN, KAMI TAK AKAN CAPAI KEMUDAHAN YANG ADA HARI INI

Sejak tahun 2019, kami di Madrasah Darul Ansar Kuala Berang memulakan pembinaan kompleks pendidikan bagi memenuhi keperluan pendidikan dan permintaan masyarakat setempat dan pelajar susah.

Dengan sumbangan tuan puan, pada 2024 ALHAMDULILLAH ini hasilnya

Masjid ini telah digunakan pada Ramadan tahun 2023 untuk menampung lebih  250 orang pelajar  dan jemaah luar bagi aktiviti solat serta keagamaan dan pendidikan.

MUDAH KATA, BOLEH GUNA UNTUK SOLAT DAH!!

‘Sesiapa yang membina masjid kerana Allah, Allah membina baginya rumah di syurga kelak (binaan) seumpamanya.”
(Hadith riwayat Muslim)
.

Gembiralah jiwa mereka yang berkongsi sedikit harta yang ada, kerana Allah telah membina untuknya rumah di syurga. MasyaAllah.

NAMUN SAYANGNYA,

KAMI MASIH MEMERLUKAN RM 500,000
BAGI KOS WIRING DAN TANDAS MASJID LELAKI DAN WANITA SERTA KOS PENGURUSAN SEMASA
.
Disebabkan kenaikan kos harga barang binaan yang meningkat naik SECARA MENDADAK
1. proses pembinaan tandas masjid bagi lelaki dan perempuan yang lengkap
2. Kos wiring serta upah
3. 'Final Finishing' (kemasan akhir) binaan

TERTANGGUH BEGITU LAMA SEJAK 2023
.

YA, MEMANG SUDAH BOLEH DIGUNAKAN TAPI TIDAK LENGKAP DAN TIDAK KONDUSIF.
CAPAIAN FUNGSI MASIH BELUM 100 PERATUS

Bagaimana anda boleh membantu?

Untuk memudahkan saudara/saudari menghulurkan bantuan, pihak kami telah menyusun mengikut pakej seperti di bawah:

+ PAKEJ BINA MASJID  - RM 1000
PAKEJ BINA MASJID  -  RM 300 (SEBULAN)
PAKEJ BINA MASJID  -  RM 150 (SEBULAN)
PAKEJ BINA MASJID  - RM 50 (SEBULAN)
PAKEJ BINA MASJID  - RM 30

NIATKAN BAGI DIRI SENDIRI ATAU AHLI KELUARGA ATAU ORANG LAIN
" SAHAJA AKU INFAQ WAKAF INI BAGI (NAMA PEWAKAF) BAGI MAAHAD DARUL ANSAR KERANA ALLAH TAALA"

Untuk Sumbangan Secara Manual / Bank Transfer / CDM, Boleh Bank In Ke Akaun Di Bawah :

BANK :

MAYBANK ISLAMIC BERHAD

NAMA :
MADRASAH DAR AL ANSAR

NO AKAUN :
5630 3701 5812

Sila letakkan rujukan  "MDA"  untuk memudahkan pihak kami mengagihkan dana yang telah disumbangkan

No Pendaftaran Pertubuhan : JHEAT.03-018/14/96

Maklumat Tambahan:

1. Bagi pembayaran mengunakan payment gateway Toyyibpay, selepas pembayaran di statement bank akan terpapar pembayaran kepada  ANSI SYSTEMS SDN BHD.  Ini merupakan rakan kerjasama pembayaran kami.
2. Pembayaran  termasuk RM1 caj payment gateway Toyyibpay.
3. Sebahagian daripada kutipan sumbangan akan digunakan untuk Kos Pengurusan dan Operasi.
4. Jika ada sebarang pertanyaan atau masalah untuk isi borang ini sila hubungi :  019 9981 6357  (Madrasah Dar Al Ansar)

Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

PILIHAN SUMBANGAN

Pilihan Kuantiti Nilai (RM)
BINA MASJID [RM1,000]